De Cornwall-ketel

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpagina | Ketels

De ketel bestaat uit:


De Cornwallketel



Langsdoorsnede

Langsdoorsnede


1 Hel
2 Oververhitter
3 Rookgasklep na oververhitter
5 Omloopklep oververhitter
7 Schoorsteenkanaal
8 Bemetseling
9 Vuurvaste bemetseling
10 Roetblaasopeningen
11 Staaldraden voor bediening rookgaskleppen
12 Stoominlaat oververhitter
13 Toegang tot oververhitter
14 Toegang tot rookgaskanalen
15 Rookgasschuif voor schoorsteen
16 Vuurgang


Dwarsdoorsnede

Dwarsdoorsnede

2 Oververhitter
3 Rookgasklep na oververhitter
4 Linker rookgaskanaal
5 Omloopklep oververhitter
6 Rechter rookgaskanaal
7 Schoorsteenkanaal
8 Bemetseling
9 Vuurvaste bemetseling
10 Roetblaasopeningen
11 Slakkenwol
16 Vuurgang


De loop van de rookgassen rondom de ketel en via de oververhitter is lastig te doorgronden vanwege de sterk ruimtelijke vorm. Op de pagina Loop van de rookgassen is gepoogd hier wat nader inzicht in te geven.

Cilindrische romp

Romp

De cilindrische romp is opgebouwd uit twee ringen. De plaateinden van elke ring liggen over elkaar en zijn stoomdicht aan elkaar geklonken. Deze verbinding, die in lengterichting van de ketel ligt, wordt de langsnaad van de ketel genoemd. Beide ringen zijn over een klein gedeelte in elkaar geschoven en aan elkaar geklonken.

Omdat deze klinkverbinding rondom de ketel gaat wordt deze rondnaad genoemd. Klinkverbindingen waarbij de plaateinden over elkaar liggen, elkaar overlappen, worden lapnaden genoemd. De gedeelten die over elkaar liggen heten lappen.

De langsnaden van beide ringen verspringen ten opzichte van elkaar. Het in elkaars verlengde plaatsen van de langsnaden heeft tot gevolg dat op de plaats waar de langsnaden en de rondgaande naad tezamen komen te veel plaatdelen over elkaar komen te liggen. Het wordt dan onmogelijk op die plaats nog een stoomdichte verbinding te maken. De langsnaden bevinden zich in de stoomruimte van de ketel. De naden kunnen op deze plaats goed geïnspecteerd worden. Ook worden ze niet aangetast door chemicaliën, die eventueel in het ketelwater zijn opgelost om de waterkwaliteit te verbeteren. Chemicaliën worden aan het ketelwater toegevoegd om ketelsteenvorming in de ketel tegen te gaan.

Voorfront en achterfront

Verbinding

Het voorfront en het achterfront zijn voorzien van een flens aan de omtrek. Met deze flens is het front aan de romp geklonken. De gebolde vorm maakt de fronten sterker, waardoor ze beter bestand zijn tegen de kracht die de stoom erop uitoefent.

Stoomdom

Om de stoom zo droog mogelijk te kunnen afvoeren, moeten de hoofdstoomleidingen voldoende hoog boven het waterniveau in de ketel worden aangesloten.

Bij ketels met een kleine stoomruimte, zoals de Cornwall-ketel, wordt daarom boven op de romp een stoomdom aangebracht waarop de hoofdstoomleiding wordt aangesloten. De stoomdom is met klinknagels op de romp bevestigd. Boven in de stoomdom is het mangat aangebracht.