Peilglas

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpagina | Ketels | Appendages

Peilglas

Peilglas.jpg

Het peilglas dient om de waterstand in de ketel zichtbaar te maken. Een stoomketel moet voorzien zijn van twee peilglazen. Het peilglas moet zodanig op de ketel aangebracht zijn dat het laagste punt van het glas, waarin het water nog juist zichtbaar is, 50 mm boven de vuurlijn ligt. De laagst toegestane waterstand, afgekort LTW, ligt 100 mm boven de vuurlijn. Er moet dus altijd minimaal 50 mm water in het glas staan.

Een peilglas bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Bovenmontuur.
  • Ondermontuur.
  • Glas.
  • Peilglasbeschermer.

De monturen zijn gemaakt van brons.

Het bovenmontuur is aangesloten op de stoomruimte van de ketel en het ondermontuur op de waterruimte. Tussen het bovenmontuur en het ondermontuur is het glas geplaatst. Volgens de wet van de communicerende
vaten zal het waterpeil in het peilglas even hoog staan als in de ketel. Bij ketel 1 en 2 zijn de peilglaskranen uitgevoerd als normale plugkranen. Het nadeel van een kraan is dat de plug vaak vast gaat zitten in het huis. Het peilglas is voorzien van een stoom- kraan, een waterkraan en een doorblaaskraan om het glas te kunnen afsluiten en doorblazen. De doorsteekdoppen in het boven- en ondermontuur zijn aangebracht om een verstopte water- of stoom- kraan te kunnen doorsteken. In de bovenzijde van het bovenmontuur is een schroefdop geplaatst. Na het verwijderen van deze dop kan door de opening een nieuw glas gemonteerd worden. Bij ketel 3 zijn in plaats van kranen, afsluiters met verwisselbare dichtingsring en zitting toegepast. Voor de stoom- en waterafsluiter is een plugkraan geplaatst. Deze plugkranen worden gesloten wanneer in bedrijf de dichtingsring en/of de zitting van de afsluiters vervangen moeten worden wanneer deze niet goed afdichten.

Tijdens bedrijf moeten de kraan- en afsluiterhandels omlaag wijzen. Bij montage van de handels moet er dus opgelet worden dat deze in de juiste stand op het vierkant van de plugsteel of de klepstang geplaatst worden. Om bij plugkranen te kunnen bepalen in welke positie de plugopening staat is op de kop van de plugsteel een merkteken aangebracht. Staat het merkteken horizontaal dan is de plugkraan geopend en bij een verticale stand gesloten (haaks op de aansluiting).

Peilglas met afsluiters.jpg
Peilglas perspectief.jpg
Peilglas met plugkranen.jpg

Springen van het glas

Het springen van het glas komt niet vaak meer voor omdat de kwaliteit van het glas beter is. Mocht dit toch gebeuren dan moet direct de waterkraan en daarna de stoomkraan gesloten worden en de doorblaas- kraan geopend, waarna zo spoedig mogelijk een nieuw glas ingezet moet worden. De peilglasbeschermer voorkomt verwondingen door het wegvliegen van glasscherven bij het springen van het glas en beschermt het glas tegen stukstoten. Ook voorkomt de peilglasbeschermer dat een koude luchtstroom langs het glas kan stromen. Door plaatselijke afkoeling van een warm glas ontstaan spanningen in het glas en kan het springen.

Peilkolom Lancashire ketel

Peilglas bijzetten

Een koud glas moet bij een warme ketel langzaam opgewarmd worden om warmtespanningen in het glas te voorkomen. Eerst de doorblaaskraan openen, de waterkraan gesloten houden. De stoomkraan een weinig openen en het glas langzaam met stoom verwarmen tot het de bedrijfstemperatuur heeft aangenomen. Daarna de doorblaaskraan sluiten, stoomkraan en waterkraan langzaam geheel openen.

Ontstoppen

Doorsteekdop verwijderen en een haaks omgezet stuk koper- draad met een diameter van circa 5 millimeter door het gat van de verstopte plug steken. Geen staaldraad hiervoor gebruiken in verband met het beschadigen van de messing onderdelen. Wanneer de verstopping verwijderd is de kraan sluiten, doorsteekdop van een nieuwe pakkingring voorzien en weer monteren. De kraan goed door- blazen om het resterende vuil te verwijderen. Bij peilglazen met afsluiters is geen doorsteekdop aanwezig maar moet het bovenstuk van de afsluiter geschroefd worden om de kraan en het toevoer- kanaal te kunnen doorsteken. Tijdens het ontstoppen naast het peilglas gaan staan om te voorkomen dat men in aanraking komt met heet water of stoom dat uit de ontstopte opening spuit.

Reinigen van het glas.

Bij het in bedrijf nemen van de ketel is het glas aan de binnen- zijde wel eens vet. Door de schroefdop uit het bovenmontuur te verwijderen kan deze vettigheid met een lapje, bevestigd aan een stukje staaldraad en gedrenkt in ontvetter, inwendig gereinigd worden.

Doorblazen

De kranen en toevoerkanalen kunnen door ketelsteenvorming verstopt raken. Het waterpeil in het glas komt dan niet meer overeen met het waterpeil in de ketel. Bij een te laag waterpeil wordt de vuurhaard onvoldoende gekoeld, raakt oververhit, waardoor ernstige schade aan de vuurhaard kan ontstaan en deze zelfs kan inzakken. Bij een te hoog waterpeil wordt veel water meegenomen door de stoom die de ketel verlaat. Dit water komt in de cilinder van de stoommachine en aangezien water niet samendrukbaar is kan grote schade aan de stoommachine ontstaan.

Twijfelt men aan de werking van het peilglas dan moeten de stoom- en waterkraan doorgeblazen worden.

  • Stoom- en waterkraan sluiten en doorblaaskraan openen.
  • Stoom- en waterkraan beurtelings langzaam openen. Spuit bij het openen van één van deze kranen geen krachtige stoom- of waterstraal uit de doorblaaskraan dan is de desbetreffende kraan of het toevoerkanaal verstopt.
  • Na het doorblazen de doorblaaskraan sluiten. Eerst de stoomkraan en daarna de waterkraan langzaam openen.

Monteren nieuw glas

Pakkingen
  • Peilglasbeschermer verwijderen.
  • Wartels losdraaien.
  • Oude glas en pakking verwijderen, de pakkingkamers schoonmaken.
  • Controleren of het nieuwe glas de juiste lengte heeft.
  • Bij een te lang glas kan de stoomkraan niet doorgestoken worden en een te kort glas heeft te weinig geleiding in het boven- montuur.
  • Met behulp van de peilglazenstang controleren of boven- en ondermontuur goed uitgelijnd zijn
  • De schroefdop uit het bovenmontuur verwijderen en het glas van bovenaf inbrengen.
  • Dan wartels, drukstukken, pakkingringen en schotels van peilglasbeschermer in de goede volgorde van onder af over het nieuwe glas schuiven.
  • Glas in onderste montuur schuiven en onderste wartel handvast aandraaien terwijl het glas omlaag geduwd wordt in de sponning.
  • Bovenste wartel handvast aandraaien.
  • Schroefdop voorzien van een nieuwe koperen ring en weer monteren.
  • Peilglasbeschermer aanbrengen.

De pakkingen voor ketel 1 zijn van Epdm-rubber, afmeting 25x16x8 mm. (Klinger bestelnummer 39000250016080)
In het bovenmontuur 3 stuks plaatsen, in het ondermontuur 2 stuks.

Monteren boven- en ondermontuur

Om te voorkomen dat er spanningen in het glas ontstaan moeten het boven- en het ondermontuur ten opzichte van elkaar goed uitgelijnd worden.
Bij het monteren van de monturen gaat men als volgt te werk:

  • Bovenmontuur en ondermontuur monteren, moeren van de flensbouten handvast aanzetten.
  • In plaats van het glas een stuk rond staal met dezelfde diameter in het bovenmontuur en het onder- montuur plaatsen.
  • Bovenmontuur en ondermontuur ten opzichte van elkaar uitlijnen.
  • Moeren van de flensbouten vastzetten.
  • Glas monteren.