Magnetisch onderzoek (40 jaars ketelkeuring)

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpagina | Ketels | Ketelkeuring
Haarscheurtjes

Volgens het Stoombesluit moet een ketel om de 2 jaar visueel gecontroleerd worden. Maar er is nog een keuring voor geklonken ketels, om naar haarscheurtjes te zoeken en dit onderzoek moet om de 40 jaar plaatsvinden. Haarscheurtjes ontstaan in principe door loogbrosheid. Bij aanwezigheid van haarscheurtjes moet de ketel volledig vervangen worden.

Veel antieke stoominstallaties draaien maar zelden, reden waarom de eigenaren vaak aanvoeren dat veroudering niet zo snel zal voorkomen. De keurende instanties menen echter dat stilstand ook achteruitgang is, daarom wordt de veertig jaar strikt als veertig kalenderjaren aangehouden.

Het onderzoek is zeer ingrijpend, er moeten een aantal nagels verwijderd worden waarna gekeurd kan worden. Na afloop moeten alle nagels weer teruggezet. In veel installaties is maar zeer beperkte werkruimte of de ketels zijn door ommetseling moeilijk bereikbaar. Ondanks alle bijkomende sloopwerkzaamheden wordt dit onderzoek toch gezien als niet-destructief onderzoek.

3d ketelbatterij.jpg

We hebben lang geprobeerd het onderzoek tegen te houden, maar uiteindelijk is ons opgedragen de keuring voor ketel 2 vóór eind 2021 gerealiseerd te hebben. Gezien de omvang van de operatie hebben wij toen besloten dan ook gelijk ketel 1 maar mee te nemen.

De uitvoering van deze keuring staat beschreven in bijlage 15. In deze bijlage staat onder andere een berekening waarmee je kan bepalen hoeveel nagels uitgenomen moeten worden. Voor onze ketel 2 betrof dat 35 nagels in de langsnaden en 8 nagels in de rondnaden. Voor ketel 1 betrof dat 27 nagels, in totaal dus 70 nagels. Ook staan er in bijlage 15 een aantal voorbeelden in hoe deze nagels verdeeld moeten zijn.

Het project bestaat uit de volgende delen:
Voorafgaand aan dit onderzoek heeft de firma Henstek in 2008 de materiaaldikte's van ketel 2 gemeten.