Drukproef

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpagina | Ketels | Ketelkeuring | Magnetisch onderzoek (40 jaars ketelkeuring)


Afgeblinde ketel
Stempelplaat.jpg

Om de nieuwe geklonken verbindingen te testen moeten de ketels aan een drukproef onderworpen worden. Op de stempelplaat die na de eerste keuring op de ketel is aangebracht staat de maximaal toegestane keteldruk. Volgens de originele stoomwet moet de ketel bij een drukproef op een druk gebracht worden van 1,3 maal de druk van de stempelplaat. In ons geval is dat 1,3 maal 12,4 oftewel 16,1 kg/cm2. De veiligheden zijn weliswaar teruggebracht naar 10 kg/cm2 maar volgens het stoombesluit geldt voor de drukproef alleen de druk die op de stempelplaat vermeld staat.

Op druk zetten

Op druk pompen
Al 15 kg/cm2 druk

Om dit te kunnen realiseren moeten alle appendages verwijderd worden en moeten alle openingen afgeblind worden. Daarna wordt de ketel gevuld en wordt er met een kleine pomp extra water ingeperst totdat de benodigde druk behaald is. Aangezien water niet-samendrukbaar is zal de benodigde druk snel behaald worden. Ook kan de ketel niet ontploffen, want bij de minste lekkage zal de druk direct wegvallen.

Lekkage

Leksporen

Onvermijdelijk zal er na het klinken wat lekkage optreden, maar na korte tijd roesten die lekkages meestal weer dicht.

Nadat de ketel zover dichtgeroest is dat er niet meer dan 1 kg drukvermindering per uur optreedt kan de ketel voor de finale keuring aan Lloyd's worden aangeboden. Verloopt deze laatste keuring voorspoedig dan kunnen we weer beginnen met het repareren van het metselwerk en het weer aanbrengen van leidingen en appendages.

N.B. Daarbij moet er rekening worden gehouden met het feit dat ons ketelhuis niet verwarmd is. in de winterperiode kunnen deze werkzaamheden alleen plaatsvinden als het niet vriest. Onze ketels zijn immers niet tegen ijsvorming bestand.