Tornen

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpagina | Bedrijfsvoering | Draaidag, voorbereiden machines
Torntoestel tekening.jpg

Bij het voorbereiden van de machines om te kunnen starten moet de cilinder voorverwarmd worden. Dat gebeurt door een beetje stoom via de inlaatklep in de cilinder te laten stromen. Daartoe moet deze klep geopend worden. Wij doen dat door het vliegwiel iets voorbij het dode punt te verdraaien, daarmee opent automatisch de klep. Dit verdraaien gebeurt met behulp van het torntoestel.

Met het torntoestel kan de machine bij reparaties of voor het starten in de gewenste stand gezet worden. Wordt de tornstang naar beneden geduwd dan gaan de hefboom en de pal omhoog en draait het vliegwiel in de aangegeven richting. Aan het einde van de slag staat de tornstang horizontaal en de pal in de gestippelde stand. Vanuit de horizontale stand wordt de stang omhoog getrokken, de pal lost uit de tanden en komt weer in de uitgangspositie. Zo wordt, bij elke neerwaartse slag van de tornstang, het vliegwiel iets verplaatst.

Dode punt

Het dode punt wordt aangegeven door twee gekleurde blokjes in de vertanding van het vliegwiel. Op het hekwerk rondom het vliegwiel is een metalen pijltje aangebracht, om de zuiger in een dood punt te zetten moet een van de twee blokjes naast het pijltje getornd worden. Het rode blokje staat voor het dode punt achter, het witte voor het dode punt voor. Bij het tornen naar het rode blokje worden de tegenwichten op de krukas neergelaten. Het gewicht zorgt er dan voor dat het vliegwiel bij wat wilde bewegingen gretig door wil draaien. Bij het tornen naar wit worden de tegenwichten juist omhoog getild en dan wil het vliegwiel graag terugdraaien. De contrapal voorkomt het terugdraaien van het vliegwiel na het lossen van de pal.

Beveiliging

Tijdens het tornen moeten de bijschakelkleppen en de aftapkranen aan de stoomcilinder open staan. Er vindt dan geen compressie plaatst en er kan zonder veel krachtinspanning getornd worden. Als er om welke reden dan ook stoom in de hoofdstoomleiding is achtergebleven, dan kan deze stoom bij het openen van de klep de machine plotsklaps in beweging zetten. Er kunnen dan zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is er op de stoomdroger een extra aftap geplaatst waarmee de stoomleiding drukloos gemaakt kan worden. Torn nooit zonder dat deze afsluiter openstaat. In de leidingtekening is dat afsluiter V16.

Stoomroute bij voorverwarmen