Jaap Garsijn

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpagina | Beroemde namen
Jaap garsijn.jpg

In 1983 werd Stichting Baet en Borgh opgericht, met o.a. als doel het behoud van het gemaal en - eventueel - restauratie. Hiertoe is het in 1984 door deze stichting aangekocht.

Er werden vrijwilligers gezocht en gevonden en onder leiding van Jaap Garsijn werd met de restauratie begonnen. Door gebrek aan financiële middelen echter kwam hier niet veel van terecht en in 1991 stapte de vrijwilligersploeg op. In 1984 al was het gemaal op de Rijksmonumentenlijst geplaatst, maar pas twaalf jaar later kwam er voor de restauratie geld beschikbaar. Na de bouw van de schoorsteen in 1997 ging Jaap met een nieuwe ploeg vrijwilligers aan de slag; het échte restaureren kon beginnen. Eerst kwam Ketel 1 aan de beurt en vervolgens in 2001 de eerste stoommachine. In 2003 trok Jaap zich terug als actieve vrijwilliger.

Inmiddels was duidelijk geworden dat een beschrijving van de samenstelling en werking van de installatie niet aanwezig was en daarom is Jaap al vroeg begonnen met het schrijven van een handboek. Een enorme klus, die hij in 2009 heeft weten af te ronden. In dit unieke werk wordt de installatie van het stoomgemaal tot in detail beschreven en het is inmiddels een zeer waardevol hulpmiddel gebleken bij het plegen van onderhoud en bij het opleiden van stokers en machinisten.

In 2021 is Jaap geridderd vanwege zijn inzet, maar vooral vanwege het boek wat van nationaal belang wordt geacht.


Jaap vertelt hier zelf over zijn werkzaamheden bij de Tuut.