Wanddikte-onderzoek

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpagina | Restauratie | Restauratie van de ketels
Lancashire zijkant tekening.jpg

Scheurvorming

Al op 23 mei 1960 is door het laboratorium van de Dienst voor het Stoomwezen een aantal nagelgaten magnetisch onderzocht op scheurvorming. Tijdens dit onderzoek zijn geen scheuren gevonden. De ketels zijn wat dit betreft voor onbepaalde tijd goedgekeurd.

Wanddiktemeting

In het jaar 2008 werden vorderingen gemaakt met de inspectie van Ketel 2 om te zien of herkeuring haalbaar is. Er is een werkgroep geformeerd die een stappenplan heeft gemaakt om de ketel te kunnen beoordelen op o.a. wanddikte en materiaalsterkte. Ook zijn wij in het bezit van het oude ketelcontroleboek, dat vanaf 1918 is bijgehouden en waarin de inspecties van het voormalige Stoomwezen staan genoteerd. Met dit alles hopen we een totaalbeeld te krijgen van hoe deze Lancashire ketel uit 1918 de jaren heeft doorstaan.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek

Zoals eerder gemeld wilde de firma Hensteck uit Wijchen ons wederom helpen om met zeer moderne apparatuur de wanddiktes van deze ketel op diverse van belang zijnde plekken te meten. Dat gebeurde afgelopen voorjaar. Heel systematisch werd de ketel opgedeeld in segmenten, waarna de meetplaatsen werden bepaald. Dit heeft vele woensdagavonden gekost, maar uiteindelijk kregen we op deze manier een meetoverzicht met meer dan 100 meetpunten van ketelwanddelen en vuurgangen. Om dit alles inzichtelijk te maken, heeft onze huistekenaar diverse tekeningen van de ketel gemaakt. Voorts zijn we in contact gekomen met de firma Schielab (http://www.schielab.nl), een bedrijf in Rotterdam, dat o.a. is gespecialiseerd in het onderzoek van materialen. Dit bedrijf heeft voor ons onderzoek verricht middels zgn. replica’s, waaruit bleek dat het materiaal op de onderzochte plekken nog een goede structuur had. Ook de hardheid en de treksterkte gaven - de leeftijd van het materiaal in aanmerking genomen - geen negatief beeld. Een van de ketelwerkgroepleden, een medewerker van de Kema, houdt zich vooral bezig met sterkteberekeningen, dit aan de hand van de verkregen meetgegevens. Tenslotte hebben wij naar de aanwezige schade van de ketel laten kijken door een ervaringsdeskundige uit deze sector. De heer Kuiper uit Ede (www.kuiperzn.nl), die al heel wat ketels in zijn leven van binnen heeft gezien, gaf adviezen voor een verder plan van aanpak.

Ketelinspectie binnenkant.jpg

Na het verzamelen van al deze informatie willen wij in overleg met Lloyd’s Register/ Stoomwezen bekijken of het zinvol is om deze ketel, dus het vat zelf, te laten keuren. Zou dit positief uitvallen - en uiteraard hopen wij dat - dan zal er nog meer geïnspecteerd moeten worden, vóórdat wij het besluit nemen om al dan niet door te gaan met ketel 2, de bemetseling van de kanalen en de oververhitter zullen dan ook grondig moeten worden geïnspecteerd en mogelijk gerepareerd. Dat betekent dat het bestaande metselwerk opengemaakt moet worden om erbij te kunnen komen. Bovendien zullen dan ook alle appendages van de ketel gekeurd moeten worden en de huidige stoomleidingen zullen moeten worden vervangen. Er zal dus nog heel wat water door de Wetering stromen voordat het vuur in deze ketel kan worden ontstoken. Maar gezien het enthousiasme en de inzet van de vrijwilligers gaan we voorlopig hiermee door.

{bron: Monumentaal 2008 nummer 2)