Rondleider gelijkstroom

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term "gelijkstroom" levert altijd veel vragen op. Wat betekent het nou eigenlijk en wat zijn de voordelen?

Wisselstroom

Wisselstroom

Een niet-gelijkstroom-machine is van een ouder ontwerp. De essentie in dit geval is dat de verse stoom en de afgewerkte stoom door dezelfde opening in de kop van de machine lopen. Zie de animatie.

De verse stoom heeft een hoge druk en daarom een hoge temperatuur, de afgewerkte stoom heeft een lage druk en is dus veel minder heet. Logisch, het temperatuurverlies is wat de beweging van de machine veroorzaakt. We willen tenslotte warmte omzetten in beweging.

De inlaatopening zal de gemiddelde temperatuur aannemen tussen verse en afgewerkte stoom.
Voorbeeld: Inlaat 10 kg/cm2, 180 oC, uitlaat 2 kg/cm2, 120 oC. De inlaatopening neemt dan een temperatuur aan van ongeveer 150 oC.
Probleem is nu dat de verse stoom dus door een opening moet die kouder is dan de stoom zelf. Gevolg: condensatie.
Deze condensatieverliezen zijn groot, zo groot dan men al lang geleden geprobeerd heeft hier iets aan te doen. Meest gebruikte oplossing is een meer-cilinder machine waarbij de druk per cilinder afneemt. Voorbeeld: eerst een hoge druk, dan een middel druk en tenslotte een lage druk cilinder. Daarbij worden de temperatuursverschillen verkleint en neemt deze condensatie meer acceptabele vormen aan. Maar deze machines zijn gecompliceerd en duur. Begin 1900 kwam de oplossing uit Duitsland.

Gelijkstroom

Gelijkstroommachine

Bij deze machine zijn de inlaat-opening en de uitlaat-opening uit elkaar getrokken, ze zitten zelfs niet meer in dezelfde kop. De inlaat zit in de cilinderkop, maar de uitlaat ergens halverwege de cilinder. Daarmee kan de inlaat continue dezelfde hoge temperatuur aanhouden en is condensatie in totaal niet meer van toepassing. De machine is ten opzichte van een meer-cilinder-machine klein en eenvoudig en heeft een beter rendement. Hoera!

Terug naar de hoofdpagina voor de rondleiders