Regulateur

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpagina | Stoommachine | Onderdelen

Algemeen

Een regulateur is bedoeld om een machine constant en gelijkmatig op een vooraf ingesteld toerental te houden. Er zijn vele varianten bedacht, maar de meeste regulateurs werken op basis van gewichten die door de middelpuntvliedende kracht in of uitgedreven worden. Er zijn nogal wat soorten regulateurs uitgevonden, de regulateur van onze machine bestaat uit een schijf met gewichten, gemonteerd op de krukas. Deze gewichten kunnen afhankelijk van het toerental in of uit bewegen. De regulateur bestaat verder uit een tweetal in elkaar verdraaiende excentrieken, het ene wordt ingesteld door de regulateur aan de hand van het toerental, de ander door de verstelinrichting. De excentrieken samen bepalen de uitslag van de stang naar de nokken en regelen daarmee de lichthoogte en openingstijd van de kleppen.

Met de verstelinrichting kan de vulling van de stoomcilinder tijdens bedrijf met de hand geregeld worden. Met het vergroten van de vulling nemen het vermogen van de machine en het aantal omwentelingen toe.

Regulateur schema.jpg

Het aantal omwentelingen van de pomp neemt daarmee ook toe waardoor de opbrengst en het krachtverbruik stijgen. Als het krachtverbruik van de pomp gelijk is geworden aan het effectief vermogen (vermogen aan de as) dat de stoommachine op dat moment levert is het aantal omwentelingen weer constant, er is evenwicht bij een hoger aantal omwentelingen. Wanneer bij het maximum aantal omwentelingen het evenwicht nog niet hersteld is grijpt de regulateur in en regelt de vulling terug tot er evenwicht is. Bij het verkleinen van de vulling vindt het omgekeerde plaats. Uit het voorgaande blijkt dat de regulateur alleen nodig is als aantal omwentelingen te hoog wordt en de regulateur is dus meer een soort van overtoerenbeveiliging dan een echte regulateur.

Het regelen van de vulling is zuiniger dan het afknijpen van de stoomtoevoer. Wanneer stoom door een vernauwing stroomt, bijvoorbeeld van een geknepen afsluiter, dan zullen de druk en temperatuur van de stoom na de vernauwing lager zijn. Smoren geeft verlies aan druk en temperatuur.

Onze regulateur bestaat uit de regulateurschijf (1), twee gewichten (2) met veren (3) en koppelstangen (7). De gewichten zijn met de tappen (13) aan de regulateurschijf bevestigd. Om deze tappen bewegen de gewichten. De koppelstangbout (5) van het gewicht is door middel van de koppelstang verbonden met de koppelstangbout (6) van het verstelbaar excentriek. De veren zijn met het ene eind aan de regulateurschijf bevestigd en met het andere eind aan een gewicht. De slag van de gewichten wordt begrensd door stootblokjes van leer. Dit type regulateur wordt as- of schijfregulateur genoemd. De naam schijfregulateur komt voort uit het feit dat de verstelbeweging plaats vindt in vlakken die loodrecht op de as staan (normaalvlakken).


Verstelinrichting foto.jpg
Verstelinrichting

Verstelinrichting

Met de verstelinrichting kan het verstelbaar excentriek (14) met de hand versteld worden.

1 Frame 2 Stoel 3 Scharnierblok 4 Handwiel 5 Draadstang
6 Draadblok 7 Hefboom 8 Ring 9 Pen 10 Vetpot
11 Schuifbus 12 Krukas 13 Regulateur 14 Excentriek
Schuifbus

De stoel (2) is met bouten aan het frame (1) van de machine bevestigd. In de stoel scharniert het scharnierblok (3) waarin de draadstang (5) kan draaien. De draadstang is voor een deel voorzien van vierkante draad. Op dit gedeelte is het draadblok (6) van de hefboom (7) geschroefd. De hefboom scharniert om de pen (9).

Als de machine in bedrijf is draait de schuifbus (11) met de krukas mee in de ring (8) van de hefboom. Op de hefbomen zijn vetpotten aangebracht voor het smeren van de loopvlakken van de schuifbus en de ring.

Verstellen van het verstelbaar excentriek met de hand.

Schijf

Draait men aan het handwiel van de verstelinrichting dan verandert het draadblok op de draadstang van positie. Daarmee verandert de stand van de hefboom en wordt de schuifbus in axiale richting over de krukas verschoven. Wanneer men nu het handwiel zodanig verdraait dat het draadblok van minimum vulling naar maximum vulling verplaatst wordt dan verschuift de schuifbus naar links. De nokken op de schuifbus schuiven dan verder in de sleuven (17) van de regulateurschijfnaaf. Omdat de schuifbus door de spieën (9) op de as alleen in lengterichting over de as kan schuiven wordt de regulateurschijf, door de schroefvorm van de sleuven in de regulateurschijfnaaf, gedwongen rechtsom te draaien. De gewichten worden door de veren meegenomen en draaien met de regulateurschijf mee. De koppelstangen, die de gewichten met het verstelbaar excentriek verbinden, verstellen daarbij het verstelbaar excentriek. Het middelpunt wordt dan over de verstelweg verplaatst van E2 naar E1. Bij de verstelinrichting op maximum vulling zal, afhankelijk van het krachtverbruik van de bemalingspomp, het aantal omwentelingen liggen tussen de 200-½δ en 200+½δ (δ is de onregelmatigheidsgraad). Wanneer het draadblok verplaatst wordt van maximum naar minimum zal de schuifbus naar rechts schuiven. De regulateurschijf en het verstelbaar excentriek draaien linksom. Het middelpunt wordt dan over de verstelweg verplaatst van E1 naar E2. Bij de verstelinrichting op minimum vulling zal er absolute 0-vulling en 00-vulling zijn. De inlaatkleppen blijven dan gesloten. De slag van de schuifbus is maximaal 110 mm. De verdraaiïng van de regulateurschijf is maximaal 42o.

Werking van de Regulateur

Berekening van de regulateur