Magnetisch onderzoek (40 jaars ketelkeuring): verschil tussen versies

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
Regel 15: Regel 15:


Het projekt bestaat uit de volgende delen:  
Het projekt bestaat uit de volgende delen:  
* [[voorbereiden 40jaar | Voorbereiden]]
* [[Voorbereiden tbv magnetisch onderzoek | Voorbereiden]]
* Het slopen van het metselwerk
* [[Slopen metselwerk tbv magnetisch onderzoek | Het slopen van het metselwerk]]
* Het verwijderen van de nagels
* Het verwijderen van de nagels
* Het keuren
* Het keuren
Regel 22: Regel 22:
* Een drukproef verrichten
* Een drukproef verrichten
* Opnieuw opmetselen
* Opnieuw opmetselen
[[File:gaten.jpg|right|500px]]
===Voorbereiden===


Op de tekening staan de ketels als rood ingetekend. De diverse langsnaden en rondnaden zijn goed te zien.
In overleg met onze keurende instantie, [https://lr.org/nl-nl Lloyd's] hebben we de locatie van de trekken nagels bepaald. Deze locaties waren onder andere afhankelijk van de bereikbaarheid. Direct onder dikke muren rondom een oververhitter zijn de nagels minder goed bereikbaar dan op een hoek onder het lage keteldek. Doel was uiteraard om met zo min mogelijk sloopwerk zo veel mogelijk nagels te kunnen bereiken.
===Slopen===
[[file:sloop metselwerk.jpg|right|300px]]
Op de aangegeven plaatsen zijn we metselwerk gaan slopen.
Aangezien er vooral gemetseld is met schelpkalkmortel was het slopen vaak vrij eenvoudig en konden ook veel stenen teruggewonnen worden. [https://www.joostdevree.nl/bouwkunde2/schelpkalkmortel.htm Schelpkalkmortel] blijft wat flexibel en kan daardoor temperatuurwisselingen beter verdragen.





Versie van 27 okt 2021 14:50

Hoofdpagina | Ketels | Ketelkeuring
Haarscheurtjes

Volgens het Stoombesluit moet een ketel om de 2 jaar gecontroleerd worden. Maar er is nog een keuring voor geklonken ketels om naar haarscheurtjes te zoeken. Dit onderzoek moet om de 40 jaar plaatsvinden en is vooral bedoeld voor antieke ketels. Gezien de leeftijd van deze ketels is het denkbaar dat de tijd de ketel heeft aangetast.

Het onderzoek verloopt door middel van een magnetisch onderzoek. Haarscheurtjes ontstaan in principe door belasting, maar ook chemische omstandigheden zoals loogbrosheid kunnen deze scheurtjes veroorzaken. Bij aanwezigheid van haarscheurtjes moet de ketel volledig vervangen worden.

Veel antieke stoominstallaties draaien maar zelden, reden waarom de eigenaren vaak aanvoeren dat veroudering niet zo snel zal voorkomen. De keurende instanties menen echter dat stilstand ook achteruitgang is, daarom wordt de veertig jaar strikt als veertig kalenderjaren aangehouden.

Het onderzoek is zeer ingrijpend, er moeten een aantal nagels verwijderd worden waarna gekeurd kan worden. Na afloop moeten alle nagels weer teruggezet. In veel installaties is maar zeer beperkte werkruimte of de ketels zijn door ommetseling moeilijk bereikbaar. Ondanks alle bijkomende (sloop)werkzaamheden wordt dit onderzoek toch gezien als niet-destructief onderzoek.

3d ketelbatterij.jpg

We hebben lang geprobeerd het onderzoek tegen te houden, maar uiteindelijk is ons opgedragen de keuring voor ketel 2 vóór eind 2021 gerealiseerd te hebben. Gezien de omvang van de operatie hebben wij toen besloten dan ook gelijk ketel 1 maar mee te nemen.

De keurende instanties hebben gezamenlijk een beschrijving gemaakt voor zo'n magnetisch onderzoek (??) en hebben dat vervat in bijlage 15 bij de stoomwet/het stoombesluit (dit vergt nader onderzoek). In deze bijlage staat onder andere een berekening waarmee je kan bepalen hoeveel nagels uitgenomen moeten worden. Voor onze ketel 2 betrof dat 35 nagels in de langsnaden en 8 nagels in de rondnaden. Voor ketel 1 betrof dat 27 nagels, in totaal dus 70 nagels. Ook staan er in bijlage 15 een aantal voorbeelden in hoe deze nagels verdeeld moeten zijn.

Het projekt bestaat uit de volgende delen:




Voorafgaand aan dit onderzoek heeft de firma Henstek in 2008 de materiaaldikte's van ketel 2 gemeten.