Installatie indicateur

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpagina | Stoommachine | Indicateurdiagram

Voor het maken van een indicateurdiagram moeten een aantal onderdelen op de machine gemonteerd worden, zie overzicht. De gehele indicateur is opgeborgen in een houten kist. In deze kist zitten onder ander twee indicateurtoestellen, op de binnenkant van de deksel staat welk toestel voor en welk toestel achter gemonteerd moet worden. De nummers die hier vermeld staan zijn ingegraveerd in het respectievelijke toestel.

Overzicht van de opstelling van het indicateurtoestel

Indicateurtoestel

Het indicateurtoestel bestaat uit een cilindertje met een zuigertje. Het indicateurtoestel wordt aangesloten op de indicateurkraan op de hoofdcilinder en bij een werkende machine zal de wisselende stoomdruk in de hoofdcilinder via dit zuigertje een schrijfstift verplaatsen. Tevens bevat het indicateurtoestel een rolletje waarop speciaal papier geklemd kan worden. In dit rolletje is een veer gemonteerd waardoor het rolletje na verdraaiing terugspringt naar de oorspronkelijke stand. Het rolletje wordt aangedreven door het touwtje dat met een slag om het rolletje gewikkeld zit en via een pendel met de krukas verbonden is. Daarmee schrijft de stift de druk in de cilinder bij een bepaalde krukstand en ontstaat de kenmerkende banaan-vorm van een indicateurdiagram.

De afstelling van het indicateurtoestel is zeer gevoelig, op de foto's kunt u zien hoe ze ongeveer bevestigd moeten zitten. Het toestel is verstelbaar ten opzichte van de kraan, maar het touwtje is nog een keer extra verstelbaar ten opzichte van de schrijfrol. In de praktijk moet een aantal keren getornd worden van het voorste dode punt naar het achterste waarbij de stand van de schrijfstift gecontroleerd moet worden en de afstelling eventueel gewijzigd kan worden totdat het pennetje precies van bovenkant papier tot aan de onderkant schrijft.

Op het uiteinde van het indicateurtoestel is een veer gemonteerd. Deze veer dient om de uitslag van de schrijfstift te regelen. Op de veer staat aangegeven hoeveel mm de stift uitwijkt per atmosfeer druk. Is het papier 100 mm breed en is de maximale druk 8 atmosfeer, dan is een veer benodigd die 12,5 mm uitwijkt per atmosfeer drukverschil.

Papier

Papier

Op het rolletje wordt een zelfschrijvend papiertje geklemd. Het pennetje hangt normaliter vrij van het papier, om te schrijven moet het pennetje met behulp van het hendeltje op het papier gedrukt worden.

Draadsteun

Ondersteuning voor de draad

Deze steun moet achter de regelkraan voor het koelwater van de condensor gemonteerd worden. Gemonteerd past de steun, maar om de steun in te kunnen draaien is hij iets te lang, de regelkraan moet deels gedemonteerd worden om de stang er tussen te kunnen krijgen. Doe dit door de vier moeren in de voet los te draaien en de kraan voorzichtig om te trekken. Aan het eind van de steun wordt de pen met de twee geleidewieltjes gemonteerd. Het draadje gaat straks over deze wieltjes lopen.

Pendel

Overzicht van de pendel

De pendel brengt de draaiende beweging van de krukas over op de heen- en weergaande beweging van het draadje. De verticale stang van de pendel wordt gemonteerd op de onderrand van het frame. De horizontale stang van de pendel moet gemonteerd worden op de kop van de krukas van de natte-lucht-pomp. De omkasting van de natte-lucht-pomp moet hiervoor verwijderd worden. Op het vericale deel zit een verstelbare knop (7) waar het begin van het draadje aan bevestigd moet worden.

Strip op de krukas

Aansluiting van de pendel op de kruk

Op de kop van de krukas wordt een strip gemonteerd waaraan het horizontale deel van de pendel bevestigd wordt. Deze strip kan in twee standen gemonteerd worden, juiste montage is cruciaal! In de ene stand is de cirkel die de pen beweegt groter dan aan de ander kant, de strip moet zo gemonteerd worden dat de kleine cirkel wordt beschreven. Daarmee is de uitslag van de pendel gelijk aan wat de veer in de schrijftrommel kan volgen.