Eerste Appelternsche sluis

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpagina | Geschiedenis van de Tuut
De huidige sluis op de plek van de eerste sluis

De geschiedenis van de Appelternsche sluizen gaat 675 jaar terug en de huidige gemetselde vorm dateert van 1830. De sluizen waren van belang voor de lozing van het binnenwater van de Nieuwe Wetering. Een gebied van 10.000 ha moest via deze sluizen haar overtollig water op de Maas kwijt. Bij hoge rivierstanden werden de sluizen gesloten met zgn. houten puntdeuren. Deze waren nog aanwezig en zijn bij de restauratie hersteld. In de periode van 1321 tot 1830 hebben de sluizen verschillende voorgangers gehad die steeds weer zijn vervangen door kwalitatief betere werken.

De techniek van heien en metselwerk was rond 1800 al van een dusdanig hoog niveau dat een lange levensduur van de gebouwde werken te voorzien was. Datzelfde gold bijvoorbeeld voor de bouw van de werken in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, deze zijn na 150 jaar veelal nog aanwezig.

Op de Zuidersluis is in 1917 het stoomgemaal gebouwd en werden de persbuizen van de twee bemalingpompen aangelegd, die met een capaciteit van 440 kubieke meter water per minuut de lozing op de rivier mogelijk maakten. Bij de overdracht van het gemaal aan Baet en Borgh in 1983 bleven de sluizen eigendom van het waterschap. De sluizen, gemaal en voormalige dienstwoningen zijn in 1988 integraal op de lijst van beschermde rijksmonumenten geplaatst.