De stand van zaken in 2000

Uit tutiwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpagina | Restauratie | Restauratie van het gebouw

Hoe gaat het met De Tuut in 2000?

Fantastisch! Dat is echt niet overdreven maar ik neem aan dat u ook graag wilt weten waarom. De restauratie van een historisch project met de complexiteit van een stoomgemaal is een proces van vallen en opstaan, succesjes en tegenvallers. Ondanks het feit dat we het opstoken van de ketel #1 om een aantal redenen hebben moeten uitstellen tot het voorjaar van het jaar 2001 durf ik toch te beweren dat het fantastisch gaat. Wat hebben we in het afgelopen jaar allemaal meegemaakt? Om te beginnen is de groep die aan de ketels en machines werkt zo hard opgeschoten dat we er van duizelen. Schreven we vorig jaar nog hoeveel monnikenwerk er nodig was om afgebroken bouten te vervangen, dit jaar is dat station al weer gepasseerd. Alie stoom- en voedingswaterleidingen zijn vervangen, de ketelbemetseling is gerepareerd, machine #1 is zo goed als klaar maar verdere montage wordt uitgesteld tot een aantal restauraties aan de gebouwen die veel stof veroorzaken klaar zijn.

Het totaal rotte en niet authentieke betonnen bordes boven de inlaat van het gemaal is gesloopt. Het stucwerk in het ketelhuis is onlangs vernieuwd. Er is een aardgasaansluiting en een nieuwe elektrische hoofdaansluiting gekomen. Water en telefoon zijn eveneens opnieuw aangesloten.
De Fa. Willems uit Beneden-Leeuwen heeft belangeloos bijna de hele elektrische installatie vervangen. Het bezoekerscentrum heeft verlichting en verwarming gekregen, het laatste dankzij de firma Kemkens uit Oss. Deze firma heeft ook de verwarming in de machinehal aangepast voor aardgas en verder de nodige installatie-materialen en een nieuwe geiser ter beschikking gesteld.

Tijdens de Open Monumentendagen in 1999 werd De Tuut door ongeveer 300 mensen bezocht en inmiddels is er een geregelde stroom van bezoekers op gang gekomen. Onder die bezoekers ook vier klassen van het Carmel College uit Ravenstein, maar ook veel toevallige passanten. Sommigen hebben ook ontdekt dat het stoomgemaal een heel geschikte plek is voor een bijeenkomst of een evenement.

De aandacht richt zich op dit moment op een aantal grote en kleine klussen die met de gebouwen te maken hebben. Daaronder reparatie I vervanging van rotte kozijnen en dakbeschot, gedeeltelijk vervangen en vastzetten van pannen, aanbrengen van stormankers in de dakconstructie van het ketelhuis, aanbrengen van een nieuw houten bordes boven het inlaatkanaal, vervangen van de bordessen langs ketelhuis en machinehal, het ontwerpen, vervaardigen en aanbrengen van een nieuw kroosrooster, aanpassingen van de riolering i.v.m. milieu-eisen en een betere afvoer van hemelwater, uitbreiding van het bezoekerscentrum, het opknappen van het voorterrein, en nog veel meer. Bent u er nog?

De vrijwilligers van Projectgroep Stoomgemaal De Tuut gaan er gewoon voor, net zoals ze dat al jaren doen, uiteraard met uw hulp, en die is niet alleen welkom maar ook onontbeerlijk.

(bron: Monumentaal 2000)