Reinwatertank

Uit tutiwiki
Versie door Admintutiwiki (overleg | bijdragen) op 2 jul 2017 om 21:03 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|300px|thumb Oorspronkelijk had De Tuut, evenals de beide dienstwoningen, geen riolering. Voor de stokers op het gemaal was e...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reinwatertank aanleg.jpg

Oorspronkelijk had De Tuut, evenals de beide dienstwoningen, geen riolering. Voor de stokers op het gemaal was er achter de kolenloods een zogenaamde kakdoos en deze loosde direct op de Nieuwe Wetering. Het afvalwater van de woningen van de opzichter en de machinist werd opgevangen in een stenen bezinkput. Toen De Tuut later op drukriolering werd aangesloten, was de septic tank overbodig geworden. Niemand wist echter meer precies, hoe deze destijds was aangesloten. In de winter van 2010 hebben we de bestrating voor een inspectie weggehaald en toen het zand was weggegraven, bleek dat de deksels van de tank ingezakt en gescheurd waren. Een gevaarlijke situatie, want regelmatig wordt daar met een aanhanger vol kolen gereden.

De tank bleek nog gevuld met water en fecaliën. Die zijn vervolgens afgevoerd en als mest over het land gebracht. De vrijwilligers die hiermee bezig waren, kregen al snel de bijnaam ‘Boldootploeg’, maar daar konden ze wel tegen. Toen moest de tank worden schoongemaakt, zodat hij - wanneer en waarvoor dan ook - opnieuw gebruikt kan worden. Voordat het nieuwe stookseizoen begon, moest er natuurlijk wel een nieuw deksel voor deze septic tank komen. De firma Dura Vermeer uit Wijchen heeft ons hiermee geholpen. Daarna is de bestrating weer aangelegd en werden er in eigen beheer ouderwetse tranenplaat deksels gemaakt en geplaatst.

De tank functioneert momenteel als reinwaterkelder, er wordt regenwater in opgevangen en dit water wordt als voedingswater voor de ketels gebruikt.